ΓΚΕΙ, ΤΡΑΝΣ, ΛΕΣΒΙΕΣ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ // Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΔΕ ΘΑ’ΡΘΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ
Η 20η Νοέμβρη καθιερώθηκε ως διεθνής ημέρα μνήμης των τρανς θυμάτων, έπειτα από τη δολοφονία της 34χρονης Rita Hester, τρανς αφροαμερικανίδας που διέμενε στη Μασαχουσέτη. Η δολοφονία της Rita Hester μέσα στο ίδιο της το σπίτι από έναν άγνωστο το 1998, πυροδότησε μια σειρά αντιδράσεων που οδήγησαν ένα χρόνο μετά, το 1999, στην πρώτη πορεία για τη μνήμη τρανς θυμάτων.
Η δολοφονία αυτή δεν ήταν η πρώτη και περίπου δύο δεκαετίες μετά, με οργή και θλίψη, συνειδητοποιούμε ότι δεν είναι σίγουρα η τελευταία.
Στην Ελλάδα μετράμε καθημερινά πολλαπλές τρανφοβικές επιθέσεις, ενώ δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τη δολοφονία του Ζακ και την αθώωση των δολοφόνων του και της Δημήτρη στη Λέσβο, το 2018 και 2021 αντίστοιχα.
Η φετινή 20η Νοέμβρη μας βρίσκει με μία ακόμα δολοφονημένη αδελφή μας, την τρανς μετανάστρια Άννα, η οποία ενώ είχε αναφέρει πολλές φορές τη βία και τις διακρίσεις που δεχόταν, βρέθηκε δολοφονημένη στο σπίτι της.
Οι διακρίσεις που δέχονται τα τρανς άτομα είναι πολλαπλές, τόσο στο κοινωνικό όσο και στο εργασιακό πλαίσιο. Πιο συγκεκριμένα, η πρόσβαση στην ορμονοθεραπεία διόρθωσης φύλου και η ιατρική περίθαλψη δεν είναι πάντα δεδομένες, ενώ οι αγωγές που αφορούν το φύλο δεν παρέχονται δωρεάν. Επιπλέον, ο αποκλεισμός των τρανς ατόμων από εργασιακά περιβάλλοντα λόγω των τρανσφοβικών αντιλήψεων βαθιά ριζωμένων στην ελληνική κοινωνια, πολλές φορές τα ωθούν στη σεξεργασία με δυσμενείς όρους.
Οι συνθήκες αυτές δυσκολεύουν την καθημερινότητα των τρανς ατόμων και δυσχεραίνουν την ψυχική τους υγεία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυξημένα ποσοστά αυτοκτονικού ιδεασμού και αυτοκτονιών στην τρανς κοινότητα.
Για όλους αυτούς τους λόγους, και για πολλούς ακόμα, αύριο στηρίζουμε την πορεία για τη μνήμη των τρανς ατόμων, όχι μόνο με θλίψη, αλλά και με οργή, για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, την ορατότητά τους, την εξάλειψη της έμφυλης βίας, των διακρίσεων και της τρανφοβίας.
ΟΛΕΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΑΝ ΑΓΓΙΞΕΙΣ ΜΙΑ